Dag 1: Ankomst Dublin. Powerscourt Estate. Til Wicklow og middag (A)
Allerede på rejsens første dag skal vi opleve to imponerende haveanlæg: Først den botaniske have i Glasnevin, og dernæst majestætiske Powerscourt Estate & Gardens.
I kort afstand fra Dublins lufthavn besøger vi Irlands nationale botaniske have i forstaden Glasnevin, som i løbet af en længere årrække har gennemført en omfattende renovering af de fine, gamle væksthuse. For dette projekt er stedet blevet tildelt den nok mest prestigefyldte internationale pris: "Europa Nostra Award" for bevaringen af den oprindelige arkitektur fra 1830’erne og frem. Her ser vi bl.a. de fine huse med alpine planter og sukkulenter, det fascinerende palmehus og det smukke hus med internationalt anerkendt samling af orkidéer. Desuden skal vi beundre det ganske særlige krumlinjede kompleks med den ene afdeling med planter fra det sydøstlige Asien og den anden med en flot samling af planter fra den sydlige halvkugle. Endelig det helt særlige væksthus med den imponerende sumpplante "Victoria Amazonica" med de store, tykke blade.
Senere kører vi syd for Dublin, hvor vi oplever det på alle måder imponerende haveanlæg på 19 ha ved herresædet Powerscourt Estate. Det yderst velholdte anlæg rummer bl.a. en såkaldt italiensk afdeling med terrasserede bede omkring en flot trappe, en blomsterrig muromkranset have - tidligere stedets køkkenhave – en japansk-inspireret afdeling med flere imponerende palmer, herunder de karakteristiske Fortune-palmer.
Billeder: Powerscourt Estate.
Powerscourt er ikke mindst berømt for samlingen af majestætiske træer indplantet i midten af 1800-tallet: rødtræ / Sequoia sempervirens, sølvgran / Abies procera, østrigsk fyr / Pinus nigra, douglastræ / Pseudotsuga menzlesli. Blandt disse mange kæmper er målt Irlands højeste træ: en douglasfyr på hele 62 meter. Flere steder i den store have bliver vi draget af den betagende udsigt til de nærliggende Wicklow-bjerge, som i vore dage regnes for ikoniske for Irland.
Sidst på eftermiddagen kører vi til vores hotel i landsbyen Newtownonkennedy. Indkvartering og middag.
Dag 2: Private haver i Wicklow. Dover House, Mount Usher Garden. Glendalough (M,F)
Det er ikke uden grund, at Country Wicklow også kaldes The Garden of Ireland. Navnet afspejler det smukke og naturskønne landskab i Wicklow, som er kendt for sine bjerge, søer, skove og betagende landsskabet. Her er mange fortryllende haver, som alle har gavn af det milde klima fra Golfstrømmen.
Dagens første besøg er den 10 ha store Mount Usher lidt uden for byen Wicklow med flere end 5.000 forskellige planter. Både herresædet og haveanlægget blev skabt omkring 1880 af penge fra industri og handel. Mest berømt er stedets samling af nåletræer fra den sydlige halvkugle - især de flotte sydbøge nothofagus, eucryphia og eucalyptus og mange andre. Derudover møder vi talrige store og flotte rhododendron, azalea og kamelia. I 2007 trådte ejerfamiliens overhoved tilbage, og stedet drives nu af en fond, som også har gjort stedet berømt for sin café, bager og andre butikker.
Eftermiddagen byder på et par mindre haver, præget af imponerende blomstersamlinger.
Først Dower House fra 1790 tæt ved Usher. Her oplever vi det særegne arboret (en samling af træer) kun bestående af rhododendron, magnolia og kamelia. Desuden er haven kendt for det ganske enestående træ, chilensk myrte / Luma apicolata. Vi må ikke undlade at gå om bag huset for at beundre den hvide have - inspireret af tilsvarende på Sissinghurst i Kent - plus en dejlig blomstereng.
Billeder: Charmerende Dover House.
Dernæst besøger vi lidt nord for Wicklow Trudder Grange Garden, som oprindeligt var opført som jagthytte for ærkebiskoppen af Dublin. Her møder vi på de ca. 10 ha en lang række spændende buske og stauder fra fjerne lande – og en harmonisk blomstereng i en muromkranset have. Alle samlingerne er præget af de mange eksotiske planter hentet til Europa i 1800-tallet, som på dette sted fik nærmest optimale vækstvilkår, da haven ligger meget nær kysten med det lune vand.
Sidst på eftermiddagen besøger vi det berømte ruinkompleks Glendalough, der oprindeligt er fra det 6. århundrede og senere om- og tilbygget i 10.-12. århundrede. Midt i smukke landskaber med de to store søer ligger her flere kirkeruiner og et større klosterkompleks. Hvis tiden tillader det, kan du besøge besøgscenteret (entré betales direkte), der har glimrende plancher og fine detaljer om stedets historie og den omgivende natur, eller gå en tur til søen.
Billeder: Glæd dig til grøn og utæmmet natur i Glendalough.
Sidst på eftermiddagen, retur i Wicklow. Middag på egen hånd. Vi kan anbefale at besøge en af byens pubber, som også serverer mad.
Dag 3: Private haver i Wicklow; Kilruddery House, Farm & Garden, Cork Lodge, Knockrose Gardens. Sightseeing i Dublin (M,F,A)
Denne morgen forlader vi vores hotel med bagagen og kører til den 325 ha store ejendom Kilruddery House lige syd for Dublin.
Siden 1618 har en lang række jarler af Meath drevet dette efterhånden meget berømte herresæde, hvis helstøbte haveanlæg skyldes den franske havearkitekt Bonet, som selv var oplært af Frankrigs mest kendte arkitekt, André le Notre. Vi skal opleve en dejlig skærehave med talrige blomster, et smukt woodland-område, et yderst velholdt anlæg i en muromkranset have, et victoriansk væksthus - og ikke færre end 5 km hække. Alting fremstår yderst velholdt og velplanlagt.
Billeder: Kilruddery House, Farm & Garden.
I samme område besøger vi den private have, Cork Lodge, med en række haver fra 1820’erne. Her ser vi både talrige forskellige slags bambus, mange bregnetræer, en række forskellige palmer, korkege og stedsegrønne ege. Desuden møder vi haven rundt en række såkaldt gotiske "follies" – dvs. mærkværdige konstruktioner som lysthuse, tempel- og grottelignende små bygninger, som alle blot skal skabe forundring.
Billeder: Cork Lodge.
Endelig skal vi opleve den meget planterige privathave på 0,5 ha, Knockrose Garden, som bedst kan beskrives som en slags "Cottage Garden" - altså en mindre have fuld af planter i talrige farver, med mange dufte og stor artsrigdom - selv på den beskedne plads. Her ser vi magnolia, pittosporum, bregnetræer m.m. - det hele arrangeret i dejlig afslappet atmosfære, næsten som dansk hygge. Det spændende anlæg rummer også en lille hytte fra tiden under den frygtelige kartoffelepidemi i 1845-50, hvor 1 million døde og tilsvarende udvandrede til Nordamerika.
Fælles inkluderet frokost, inden vi kører til Dublin. Vi ankommer til Dublin sidst på eftermiddagen, hvor vi kører en panoramatur og får et indtryk af den lille storby og hovedstad. Vi ser bl.a. berømte Trinity College, Bank of Ireland, Dublin Castle, Christchurch, St.Patrick's Cathedral og Phoenix Park, inden vi når vores hotel, hvor vi spiser middag.
Billede: Dublin i sommerklæder.
Dag 4: Ardán Flower and Sculpture Garden, Medina Gardens og Den botaniske have (M)
Ved det lille fiskerleje Howth, der ligger nord for Dublin, besøger vi en ganske særegen have præget både af blomster og af skulpturer. Ardán Flower and Sculpture Garden er på godt 2.000 m2 - og placeret meget nøje, så planterne får særdeles meget gavn af det lune hav og samtidig er i læ af selve bakketoppen.
Billeder: På hyggeligt havebesøg i Ardán Flower and Sculpture Garden.
Ejerne Nuala og Conall anlagde denne specielle have i 2003 og har siden konstant tilføjet nye planter, så den besøgende får nogle ganske enestående oplevelser af sammenhængen og dynamikken mellem landskab, hav og planter. Her oplever vi tæt beplantede staudebede, en intensivt dyrket grøntsagshave, et sumpbed med alskens eksotiske planter, en have domineret af planter med hvide blomster eller hvidt løv og en dejlig skyggefuld lund med høje træer.
Billeder: Et væld af farver og plantearter pryder haven.
Endelig er denne have også blevet meget omtalt som et spændende sted for gæster med interesse for skulpturer lavet af forskellige typer sten. Ardán Flower and Sculpture Garden er et smukt eksempel på et anlæg med både harmoni og intime haverum, og ikke mindst derfor har den fået adskillige anerkendelser gennem de senere år.
Næste have er Medina Gardens, som ligger ganske tæt ved.
Dagens sidste besøg er i Irlands nationale botaniske have i forstaden Glasnevin, som i løbet af en længere årrække har gennemført en omfattende renovering af de fine, gamle væksthuse. For dette projekt er stedet blevet tildelt den nok mest prestigefyldte internationale pris: "Europa Nostra Award" for bevaringen af den oprindelige arkitektur fra 1830’erne og frem. Her ser vi bl.a. de fine huse med alpine planter og sukkulenter, det fascinerende palmehus og det smukke hus med internationalt anerkendt samling af orkidéer. Desuden skal vi beundre det ganske særlige krumlinjede kompleks med den ene afdeling med planter fra det sydøstlige Asien og den anden med en flot samling af planter fra den sydlige halvkugle. Endelig det helt særlige væksthus med den imponerende sumpplante "Victoria Amazonica" med de store, tykke blade.
Billeder: Botanisk Have i Glasnevin.
Sidst på eftermiddagen er vi retur i Dublin, hvor aftenen er på egen hånd.
Dag 5: Irish National Stud med Den Japanske Have og fælles middag (M,A)
Denne dag begynder med et besøg på Irlands mest berømte opdræt af heste: Irish National Stud and Japanese Gardens tæt ved byen Kildare. Det er netop i dette område, at irske avlere er kendt for at opstalde hopper med føl eller opdrætte af fuldblodsheste, der sælges overalt i verden til skyhøje priser.
På et næsten 400 ha stort areal, smukt beliggende i et landskab med bølgende bakker og mindre skove, har Irlands nationale sammenslutning for avl og opdræt af heste skabt et enestående anlæg - bredt anerkendt internationalt for dets høje standarder. National Stud opdrætter både egne heste, men modtager også hoppe til foling fra andre irske avlere. Her skal vi også opleve landets mest berømte have med inspiration fra traditionelle japanske haver. I årene 1906-10 anlagde den meget erfarne japanske havearkitekt Eida dette anlæg, som kort kan beskrives som symbol på det evige livsforløb som udtryk for mødet mellem østlig og vestlig kultur.
Billeder: Græssende fuldblodsheste / Glimt af Den Japanske Have hos National Irish Stud.
Tæt ved ligger et monument for St. Fiachra's fra 1999 - helgenen for alle gartnere. Her er anlagt en række ganske specielle haverum: en klippehave, et imponerende vandfald, en skyggefuld lund og nogle mindre søer - det hele er tænkt som udtryk for Irlands smukke landskaber.
Vi er retur i Dublin om eftermiddagen, hvor du har et par timer frie til egne oplevelser.
Om aftenen spadser vi til vores restaurant The Church (ca. 500 meter) som har til huse i en kirkebygning, hvor vi spiser en dejlig middag sammen i den skønne gamle bygning, mens vi lytter til de irske musikere og der spiller skønne irske toner.
Dag 6: Hjemrejse (M)
Efter let morgenmad på hotellet (alternativ får du udleveret en morgenmadsboks) og check ud kører vi til lufthavnen, hvor vi flyver hjem. Slan Abhaile, som vi siger på gælisk – kom godt hjem.
Yderligere information: Rejsen er som sådan ikke strabadserende, men indeholder en del spadsereture i parker og haver, hvorfor det kræves, at man har en udmærket fysisk formåen. Derudover skal man være indstillet på fuldt dagsprogram, hvor vi er på farten hele dagen.