Dag 1: Ankomst til Rom
Efter ankomsten til Roms lufthavn i Fiumicino mødes vi med vores rejseleder. Sammen kører vi ind mod Roms historiske centrum.
Vi bor på Hotel Smeraldo, der ligger midt i det historiske centrum, og Rom opleves nu engang bedst, når man har byens største seværdigheder lige uden for hoveddøren. På grund af den meget centrale beliggenhed i en af Roms små sidegader, er det ikke muligt at køre helt frem til hotellet, så vi bliver sat af så tæt på som muligt, og går de sidste par hundrede meter frem til hotellet med vores bagage.
Billede: Hotel Smeraldo.
Dag 2: Byvandring i roms historiske centrum (3 timer), samt nytårsfejring (M,A)
I dag skal vi lære vores by at kende. Den eneste rigtige måde at opleve Rom er på gåben. Det historiske centrum er et sandt overflødighedshorn af oplevelser, som nærmest er ved at falde over hinanden, og denne formiddag oplever vi det hele - og lidt til. Der bliver mange højdepunkter, men hvis vi skal nævne blot nogle stykker må det bl.a. blive Piazza Navona, som er en af de mest charmerende og populære pladser i Rom. Pladsen har fået den karakteristiske aflange form, fordi den er bygget direkte på ruinerne af Kejser Domitians stadion fra år 86 f.Kr. Pladsen omkrandses af flere smukke renæssance- og barokbygninger, mens dens centrum præges af De Fire Floders Fontæne, som blev skabt af barokkens absolut fineste repræsentant, arkitekt og multikunstner Gian Lorenzo Bernini. I dag benyttes pladsen nærmest som dagligstue, og indbyder til hyggelige timer på de mange caféer og restauranter.
Billede: Piazza Navona.
Verdens bedst bevarede oldtidstempel Pantheon, som bl.a. rummer de italienske kongegrave, kunstneren Rafaels sarkofag samt Thorvaldsens portrætbuste af Kardinal Consalvi, skal vi naturligvis også forbi. Mest imponerende er dog den gigantiske kuppel, som blev støbt af romersk beton iblandet pimpsten. Det imponerende springvand Fontana di Trevi, ligger godt gemt væk i de maleriske småstræder, og du skal naturligvis kaste en mønt over venstre skulder, så du er sikker på at komme tilbage til Rom. Trappen over dem alle – nemlig den spanske, er et must på denne byvandring, og i samme område finder man byens mest eksklusive shoppinggader med butikker som Gucci, Armani, Valentino og Versace for slet ikke at glemme den fine gamle Cafè Greco, hvor bl.a. H.C. Andersen drak kaffe i midten af 1800-tallet.
Billede: Pantheon med den imponerende kuppel - og Fontana di Trevi.
Nytårsaften er festaften, også i Rom, og vi har reserveret bord på en af byens mange fantastiske restauranter. Vi går fra hotellet mod restauranten (ca. 15 min). Vi skal spise på Ristorante Hostaria Costanza, der er beliggende i byens indre hjerte mellem Piazza Navona og markedspladsen Campo di Fiori. Restauranten er bygget på resterne af Pompejus teater fra året 61 f.Kr, hvor Julius Cæsar efter sigende blev myrdet i år 44 f. Kr. Stadig ses rester af det gamle teater i restaurantens murværk. Det er et særdeles godt og velrenommeret romersk køkken og med atmosfæren der emmer af historie er det en fantastisk ramme for nytårsmiddagen.
Vi gør som de lokale og spiser fra kl. ca. 20.00. Vi skal nyde en "menu bella figura", der er et studie i romersk madlavning. Første ret er husets antipasti, som varierer efter årstid og udbud på markedet, men forvent delikatesser såsom friturestegte squashblomster med ostefyld, paté, oliven og meget mere. De næste retter byder på svampe, trøfler, oksekød med rødvinssauce akkompagneret med en romersk specialitet, carciofo romana, artiskok på romersk maner. Der er naturligvis også både dessert og kaffe efterfølgende, og til middagen er der også inkluderet mineralvand og ½ flaske vin pr person. Vi bliver på restauranten, når klokken slår midnat, og det fejres med et glas prosecco. Kransekagen glimrer ved sit fravær, og i stedet gør vi som italienerne og spiser linser til mousserende vin. Efterfølgende går vi gennem Roms gader de 500 meter tilbage til vores hotel. For de interesserede kan man gå til nærliggende Piazza Navona eller Pantheon og nyde fyrværkeriet over byens tage, kupler og monumenter.
Billede: Fyrværkeri over Rom.
Dag 3: Fridag til egne oplevelser (M)
Ovenpå gårsdagens festligheder er det fortjent med en dag til egen disposition i Rom. Som de fleste steder i verden er der lukket i de fleste butikker og museer, så man kan håbe på, at vejret viser sig fra sin bedste side, så man i stedet kan besøge en af byens parker eller krydse Tiberen og gå på opdagelse i bydelen Trastevere med de mange hyggelige caféer og restauranter.
Dag 4: Fridag eller kulinarisk vandring i Trastevere (M)
Italien er et land med stolte kulinariske traditioner, så hvad er mere oplagt end at tage på opdagelse i de italienske husmødres fodspor.
Billede: Trastevere.
Den kulinariske vandring foregår i det gamle arbejder- og kunstnerkvarter Trastevere, som ligger et stenkast fra vores hotel. Under kyndig vejledning vandrer vi gennem de små smalle og karakteristiske gader med flagrende vasketøj, farverige piazza'er og masser af lokalkolorit. Vi oplever det romerske folkeliv, når det er bedst og lægger ud på en af de små lokale kaffebarer, som enhver italiener med respekt for sig selv, betragter som sin anden dagligstue. Stamkunderne myldrer ud og ind, og de fleste indtager dagens første måltid her, nemlig en hurtig kop kaffe og en nybagt cornetto. Tonen på disse kaffebarer er altid varm og familiær, for man ser jo hinanden flere gange om dagen. Vi skal naturligvis også prøve en ægte romersk espresso, og høre om de mange kaffetraditioner, inden turen går videre.
Næste stop er Trasteveres lokale udendørs fødevaremarked San Cosimato, hvor både de romerske husmødre og karrierekvinderne gør deres daglige indkøb - for kun frisk mad tæller på de kanter. Vi kigger grundigt på de spændende varer, hvoraf mange er fuldstændig ukendte i det danske køkken. Vi får tips og gode råd, og skal naturligvis også smage på nogle af de mange herligheder.
Vi besøger flere romerske delikatesse-butikker, og ser bl.a. på deres inspirerende udvalg af gode oste, pølser og kager, men også de små take-away-butikker ”tavola calda”, som man har kendt helt tilbage fra romertiden. Vi får en snak med de lokale forretningsdrivende, og så skal vi naturligvis smage igen og igen. Vi siger farvel og tak med et sprudlende glas prosecco, og inden vi tager afsked med rejselederen, får vi gode tips til de bedste restauranter i området.
Dag 5: Hjemrejse (M)
Det er blevet tid til at tage afsked med Rom, og turen går hjem mod Danmark og det nye år.