Dag 1: Ankomst til Rom
Efter ankomsten til Roms lufthavn i Fiumicino mødes vi med vores rejseleder Tina, som har været lokalguide i byen i mange år, og dermed en kapacitet ud over det sædvanlige. Sammen kører vi ind mod Roms centrum og rejselederen giver den bedst mulige introduktion til Romerrigets hovedstad, som skal være vores hjem den næste uges tid.
Vi bor på Hotel Smeraldo, der ligger midt i det historiske centrum, og Rom opleves nu engang bedst, når man har byens største seværdigheder lige uden for hoveddøren. På grund af den meget centrale beliggenhed i en af Roms små sidegader, er det ikke muligt at køre helt frem til hotellet, så vi bliver sat af så tæt på som muligt, og går de sidste par hundrede meter frem til hotellet med vores bagage.
Dag 2: Byvandring i Roms historiske centrum - 4 timer (M)
I dag skal vi lære vores by at kende. Den eneste rigtige måde at opleve Rom på, er på gå-ben. Det historiske centrum er et sandt overflødighedshorn af oplevelser, som nærmest er ved at falde over hinanden, og denne formiddag oplever vi det hele - og lidt til. Der bliver mange højdepunkter, men hvis vi skal nævne blot nogle stykker må det bl.a. blive Piazza Navona, som er en af de mest populære pladser i Rom. Pladsen har fået den karakteristiske aflange form fordi den er bygget direkte på ruinerne af Kejser Domitians stadion fra år 86 e.Kr. Pladsen omkranses af flere smukke renæssance- og barokbygninger, mens dens centrum præges af De Fire Floders Fontæne, som blev skabt af barokkens absolut fineste repræsentant, arkitekt og multikunstner Gian Lorenzo Bernini. I dag benyttes pladsen nærmest som dagligstue, og indbyder til hyggelige timer på de mange caféer og restauranter.
Verdens bedst bevarede oldtidstempel Pantheon, som bl.a. rummer de italienske kongegrave, kunstneren Rafaels sarkofag samt Thorvaldsens portrætbuste af Kardinal Consalvi, skal vi naturligvis også forbi. Mest imponerende er dog den gigantiske kuppel, som blev støbt af romersk beton iblandet pimpsten. Det imponerende springvand Fontana di Trevi, ligger godt gemt væk i de maleriske småstræder, og du skal naturligvis kaste en mønt over venstre skulder, så du er sikker på at komme tilbage til Rom. Trappen over dem alle – nemlig den spanske, er et must på denne byvandring, og i samme område finder man byens mest eksklusive shoppinggader med butikker som Gucci, Armani, Valentino og Versace for slet ikke at glemme den fine gamle Cafè Greco, hvor bl.a. H.C. Andersen drak kaffe i midten af 1800-tallet.
Dag 3: Ekstraudflugt - kulinarisk vandring i trastevere - 3 timer (M)
Italien er et land med stolte kulinariske traditioner, så hvad er mere oplagt end at tage på opdagelse i de italienske husmødres fodspor.
Billede: Trastevere.
Den kulinariske vandring foregår i det gamle arbejder- og kunstnerkvarter Trastevere, som ligger et stenkast fra vores hotel. Under kyndig vejledning vandrer vi gennem de små smalle og karakteristiske gader med flagrende vasketøj, farverige piazza'er og masser af lokalkolorit. Vi oplever det romerske folkeliv, når det er bedst og lægger ud på en af de små lokale kaffebarer, som enhver italiener med respekt for sig selv, betragter som sin anden dagligstue. Stamkunderne myldrer ud og ind, og de fleste indtager dagens første måltid her, nemlig en hurtig kop kaffe og en nybagt cornetto. Tonen på disse kaffebarer er altid varm og familiær, for man ser jo hinanden flere gange om dagen. Vi skal naturligvis også prøve en ægte romersk espresso, og høre om de mange kaffetraditioner, inden turen går videre.
Næste stop er Trasteveres lokale udendørs fødevaremarked San Cosimato, hvor både de romerske husmødre og karrierekvinderne gør deres daglige indkøb - for kun frisk mad tæller på de kanter. Vi kigger grundigt på de spændende varer, hvoraf mange er fuldstændig ukendte i det danske køkken. Vi får tips og gode råd, og skal naturligvis også smage på nogle af de mange herligheder.
Vi besøger flere romerske delikatesse-butikker, og ser bl.a. på deres inspirerende udvalg af gode oste, pølser og kager men også de små take-away-butikker ”tavola calda”, som man har kendt helt tilbage fra romertiden. Vi får en snak med de lokale forretningsdrivende, og så skal vi naturligvis smage igen og igen. Vi siger farvel og tak med et sprudlende glas prosecco, og inden vi tager afsked med rejselederen, får vi gode tips til de bedste restauranter i området.
Dag 4: Ostia Antica og kirken San Paolo fuori le Mura - 7 timer (M)
I dag skal vi på en spændende tur til nogle af byens mere ukendte, men bestemt ikke mindre interessante seværdigheder, nemlig Roms antikke havneby Ostia Antica og kirken San Paolo fuori le Mura.
Udflugten foregår med vores egen bus, og vi kører i retning mod lufthavnen. Efter ca. en halv times kørsel ankommer vi til Ostia Antica, der også populært kaldes for: Roms Pompeji. I antikken var Ostia en af verdens vigtigste havnebyer, og her levede mange tusinde mennesker. Byen voksede sig især stor og betydningsfuld under kejser Hadrian, som bl.a. udførte en større ombygning af byen, som han selv var delvis arkitekt på. I dag er Ostia Antica et imponerende udgravningsområde, og det kan på mange måder sammenlignes med Pompeji - bortset fra antallet af turister - for i Ostia har vi stort set hele området for os selv. Vi ser de imponerende gulvmosaikker, de interessante varmeanlæg, badeanstalten og de offentlige toiletter. Vi ser templer, det store teater, bagerier, restauranter, forum og private huse i flere etager.
På vejen tilbage til Rom besøger vi kirken San Paolo fuori le Mura. Paulus Kirken blev grundlagt af Konstantin oven på apostlen Paulus grav. Den første kirke var meget lille og vendte mod Via Ostiense. Denne kirke blev senere udvidet af kejserne Valentiniano Den Anden, Teodesio og Arcadio (i 300-tallet), og fik en form med fem kirkeskibe, delt op af 80 søjler og med en bred firefløjet indgang. Siden da er kirken stort set bevaret uændret rent arkitektonisk, selv om der desværre er meget lidt af originalen tilbage. I 1823 blev kirken nemlig udsat for en voldsom brand, hvor den led store skader. Efter branden blev det foreslået at erstatte kirken med en ny. Men de, der ville genskabe den oprindelige kirke, vandt heldigvis diskussionen, og i 1825 begyndte man genopbygningen. Også i dag er det en fantastisk oplevelse at se sollyset strømme ind gennem vinduerne og ramme marmorgulvet, alabasten, og de hvide og guldbelagte stukarbejder, der er en del af kirkens udsmykning. Det er derfor, den kaldes Guldkirken. Mellem vinduerne hænger der farvestrålende malerier, som beskriver nogle af de vigtige perioder i apostlens Paulus' liv.
På en frise, oppe over søjlerne inde i basilikaen, kan man se portrætter af de i alt 264 paver, der har efterfulgt den første pave, Sankt Peter, indtil sidst afdøde pave Johannes Paul II. Blandt de originale udsmykninger er også den fantastiske mosaik i apsis, samt en monstrans, dvs. et tabernakel (en alterbords genstand) i marmor ved alteret oven over apostlens grav, som man mener er skabt af den florentinske 1200-tals kunstner Arnolfo di Cambio. Også påske-lysestagen ved højalteret regnes for en af kirkens uvurderlige skatte. Sidst, men ikke mindst, er der klostergården fra 1200-tallet, der betegnes som en at de smukkeste i Rom.
Dag 5: San Clemente, Colosseum og Forum Romanum - 4 timer (M)
Denne dag skal vi fordybe os i Antikkens Rom. Vi skal besøge det romerske imperiums hjerte Forum Romanum, hvor kejserne og vestalinderne færdedes i de offentlige bygninger, hvoraf mange stadig er delvist bevarede. Foran senats-bygningen Curia ses Rostra, imperiets fornemste talerstol, hvorfra kejsere, politikere og poeter har talt til det romerske folk. På turen ser vi templer, finans- og retsbygninger og triumfsbuer, der alle giver et strålende indtryk af datidens meget højt udviklede samfund. Det var på Palatiner-højen, der kan ses fra Forum Romanum, at Romolus lagde grundstenen til Rom den 21. april år 753 f.Kr.
Billede: Det antikke Rom med Colosseum og Forum Romanum.
Turen fører os videre til Colosseum, det velbevarede amfiteater fra kejsertidens Rom. Tina fortæller om den imponerende arkitektur samt bygningens funktion gennem tiderne. Det var også her, at den danske kunstner Eckersberg malede det berømte maleri ”Udsigt gennem tre buer i Colosseums tredje stokværk" i 1815 eller 1816, og som kan beundres på Statens Museum for Kunst i København. Det er vanskeligt at få entrébilletter til Colosseum derfor har vi købt dem på forhånd og inkluderet dem i rejsens pris
Kirken San Clemente i tre etager er en af de mest spændende i Rom. Den nuværende kirke stammer fra 1100-tallet og har et meget smukt loft. Det er også en af de få kirker i byen, som har bevaret en vidunderlig søjlegård, som fører over til et dominikanerkloster. Under den nuværende kirke finder vi en kirke fra 300-tallet og nok en etage længere nede, et endnu ældre tempel, viet til en persisk kult Mitra, samt en gammel romersk gade med en fornem beboelse. Allerdybest nede ligger de gamle romerske vandrør, og minsandten om ikke der stadig løber vand i dem. Det er uhyre sjældent, at man ser San Clemente i rejsearranggørernes programmer, og det er synd, for det er en af Roms absolutte perler. Entré til San Clemente er ikke inkluderet og koster 11 euro pr person (pr. april 2022).
Dag 6: Vatikanmuseet med det sixtinske kapel og Peterskirken - 5 timer (M)
Dagen er afsat til et besøg hos Paven i verdens mindste stat - Vatikanstaten. Der gives dog ikke garanti for at møde den katolske kirkes overhoved, men vi oplever verdens største kirke, nemlig Peterskirken, som er utrolig imponerende på alle måder, og hvis ydre rammer vi bl.a. kan takke billedhuggeren og arkitekten Michelangelo for. Det er også Michelangelo, der har designet Schweizergardens karakteristiske og meget kulørte uniformer.
Vi kører til Peterskirken og Vatikanmuseet med de offentlige busser, men man er naturligvis også velkommen til at gå. Besøget starter i Vatikanmuseet, verdens største museum, hvor den største attaktion er Det Sixtinske Kapel med Michelangelos verdensberømte fresker. Det Sixtinske Kapel er også stedet, hvor Vatikanets kardinaler lukker sig inde når paven er død, og ikke kommer ud før en ny er valgt, og der kommer hvid røg op af skorstenen. Vi er ikke de eneste besøgende, og der er skarpe tidsmæssige rammer for opholdet i selve kapellet, men oplevelsen er alligevel helt enestående.
Fra Vatikanet kommer vi direkte til selve Peterskirken, som er opført over apostlen Peters grav. Han blev begravet på en hedensk gravplads på selve Vatikanhøjen - en gravplads, der senere blev lukket, da man skulle opføre den første kirke på stedet, nemlig Konstantins basilika. Siden blev den revet ned, og Peterskirken blev opført – men graven, ja den er der stadig. Hvis du er ude i god tid, er det muligt at få adgang til den antikke hedenske gravgade, men det kræver, at du søger i rigtig god tid - se” Visit to the vatican necropolis” for yderligere info.
I kirken skal vi naturligvis opleve Michelangelos berømte statue Pietà men også gravmonument for Pave Pius VII, som er udført af Bertel Thorvaldsen.
Efter besøget i kirken fortsætter vi ud på selve Peterspladsen, hvor vi bl.a. vil opleve de helt symmetriske kolonnader, som er opført af Bernini i 1600-tallet, de smukke springvand og ikke mindst den imponerende ægyptiske obelisk midt på pladsen. Tina fortæller alle de spændende historier, som er tilknyttet både pladsen og selve Peterskirken.
Billede: Peterskirken med Peterspladsen.
Dag 7: Hjemrejse (M)
Det er blevet tid til at tage afsked med Rom, og turen går atter mod Danmark efter nogle uforglemmelige dage i romernes fodspor.
Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold. Det endelige dagsprogram vil blive oplyst ved ankomst til Rom.